Recept

Här samlar vi olika recept som är bi- & honungsrelaterade.

Tänk på att hudsalvor, halstabletter etc är för eget bruk och får inte säljas utan att man först sökt godkännande och tillstånd för respektive produkt

Honungskaka

1 dl honung, gärna nyslungad från din lokala biodlare. (Annars värm försiktigt så den blir flytande).
1 dl strösocker
100 g rumsvarmt smör eller riv 100 gram kylskåpskallt smör på den grova sidan av rivjärnet.
2 ägg
1 dl vispgrädde
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rivet skal av citron, lime eller apelsin (kan uteslutas).

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med smör och bröa med ströbröd.
2. Vispa honung, socker och smör smidigt. Knäck ner äggen och vispa ihop med det eventuellt (behövs ej) rivna citrusskalet.
3. Tillsätt grädden samt vetemjölet blandat med bakpulver och rör till en jämn smet.
4. Fyll formen och baka mitt i ugnen 35-40 minuter. Känn med en sticka att den kommer ut torr innan du tar ut kakan.
5. Låt kakan vila 10 minuter i formen innan du stjälper upp den. Servera gärna kakan med lite flytande honung. Eller om du vill lyxa till det riktigt så lägg på vispad grädde och jordgubbar. Givetvis ringlar du lite nyslungad honung över.


Toast med chèvre, honung & kantareller

Rosta bröd,
Lägg på  Några skivor chèvereost. Ringla på lite honung. Gratinera i ugnen. Under tiden så smörsteker du kantarellerna. Ta ut den gratinerade toasten och lägg på en bädd av ruccolasallad, Lägg de stekta kantarellerna över. Sedan är det bara att njuta!
Är honungen fast så värm den försiktigt. Så länge du håller dig under 45 grader så behåller du alla nyttiga mjölksyrabakterier etc.
(Har du en Sous vide omrörare så sätt den  på en timme eller två på 40-45 grader:)

Honungs- & lavendelglass

Här är honungs- & lavendelglassen serverad med Maräng, det blir ju äggvitor över!

Ingredienser 4 portioner:
½ vaniljstång

2,5 dl mjölk

0,5 dl honung

1-1,5 msk lavendelblommor (beroende på hu mycket lavendelsmak du vill ha). Om inte på andra ställen så har de torkade lavendelblommor på Borgeby Kryddgård.

0,5 dl socker

3 äggulor

1,5 dl vispgrädde.

Klyv den halva vaniljstången och ta ut fröna. Lägg sedan både vaniljstång och frön tillsammans med honung, lavendelblommor och mjölk i en kastrull och värm upp. När det vill koka så ta av från plattan och låt svalna och sedan dra i några timmar innan mjölken silas från.

Vispa socker och äggulor pösigt. Blanda i mjölkdekokten. Värm sedan försiktigt tills det börjar tjockna.  Låt svalan. Vispa grädden och vänd ner i blandningen. Låt sedan det gärna stå i kylen någon timme innan du lägger smeten i glassmaskinen.

Servera gärna med lite ringlad honung över och något annat kul tillbehör.

Vaktellår med citronpotatis och honungsås

Skala och klyfta potatisen. Kok i 10 minuter med ett par citronklyftor i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna. Inför servering stek potatisen så de får en fin yta, dvs 5-6 minuter per sida.

Pressa en citron (3-4 portioner) (du kan ta med resten av saften från potatiscitronen också) häll i en kastrull och tillsätt ett par matskedar honung från din favoritbiodlare. (Inget trams med importhonung eller annat. Äkta närodlad honung som inte är manipulerad eller förfalskad!). Kok upp och tillsätt 50 gram smör lite i taget under uppvispning. Låt sedan koka ihop under 4-5 minuter.

Under tiden så stek vaktellåren gyllene.

Dekorera med lite grönt, en liten sallad eller vad som du gillar.

(Har du inte tillgång till vaktellår så fungerar det säker även med kyckling).

Smaklig spis!

Energibar så kallade ”Elitkakor”

400g valnötter
200g torkade aprikoser
2 dl vetemjöl
2 tsk kanel
2 dl honung
2 dl strösocker
200 g mörk (god) choklad
Chiafrön

Gör såhär:

Sätt ugnen på 150 grader
Hacka nötter och aprikoser grovt.

Värm socker, choklad och honung på medelvärme tills det smälter. Under tiden så blandar du nötter, aprikoser vetemjöl och kanel. Häll i den smälta blandningen och blanda väl. Bred ut på en plåt. (Ha gärna ett bakplåtspapper/teflonunderlägg så fastnar det inte så lätt). Strö ut chiafrö på underlägget/plåten innan du häller på massan. Olja in händerna med matolja och platta ut/forma massan till en fyrkant som är cirka en till en och en halv cm tjock. Toppa med chiafrö. Chiafröna (eller andra favoritfrön) gör att kakorna inte så lätt klibbar.

Grädda mitt i ugnen i 35 min. Låt svalna och skär sedan upp i lagom portionsbitar som du slår in i plastfolie eller smörgåspapper.

Bivaxduk:

Ta en bit bomullstyg och lägg på ett smörgåspapper. Riv en kaka bivax i små bitar och fördela jämt över tyget. Lägg smörgåspapper över. Strykmed strykjärn tills vaxet smälter. Det räcker med medeltemperatur. Om vaxet inte täcker är det bara att tillsätta mer vax och stryka igen på den ytan.
Det går lika bra att göra det i ugnen i ca 100°.
Skötselråd:
Man sköljer av duken med svalt vatten och ev lite milt diskmedel om det behövs. Går inte att tvätta, då smälter vaxet. Går att använda om och om igen. Blir duken skrynklig: lägg den på ett bakplåtspapper och värm i ugnen på 100°. Den blir som ny igen.
Receptet kommer från Lilian Borgtröm.

 

Bivaxsalva:

Ett tips från Therese Jansson: Torka ringblommor som du sedan låter dra i rapsolja i 6 veckor så lyfter du Bivaxsalvan till nya höjder.

Energivitaminboostshot:

Shot med honung, ingefära & citron

Börja dagen med ett riktigt hälsosamt shot med honung, ingefära och citron.

Ingredienser till 1 liter shot:

Saften av 3 citroner
2-300 g Ingefära, beroende på hur starkt du vill din shot ska vara.
1,5-2dl honung.
7-8 dlVatten

Gör såhär:
Pressa citronerna och häll i en mixer/blender.
Skölj ingefäran och skär den i småbitar.
Lägg allt i mixern/blendern tillsammans med vatten.
Kör allt en stund i mixern/blendern. Sila av och pressa ut de sista dropparna med en slev eller dylikt. Häll på en flaska och förvara i kylen. Skakas väl innan servering. Konsumeras inom ett par veckor.
Med ett sådant shot varje morgon håller du dig pigg och frisk.
Receptet kommer från Lennart Bengtsson


Förrätt:

Toast med chèvreost, honung, vitlök & lavendel

Rosta brödet

Skiva chèvreosten och lägg på brödet

Gratinera i ugnen 225 grader i c:a 10 minuter

Lägg sedan brödskivorna på en bädd av ruccola på tallrikar.

Ovanpå ringlar du honung som du mortlat tillsammans med vitlök och lavendelblad.

Servera.

Bon appetit!
Receptet kommer från Lennart Bengtsson

 

 

Dessert:

Honungsglass

Vispa två äggulor, med 1,5 dl flytande honung, pösigt.

Vispa 3 dl vispgrädde hårt.

Blanda samman och kör i glassmaskin.

Den går alldeles utmärkt att göra i förväg och frysa in i portionsglas/formar. Den har perfekt konsistens direkt från frysen!

Garnera med bär eller annat du gillar.
Receptet kommer från Lennart Bengtsson

 

Bivaxolja för skärbrädor

Smält bivax och tillsätt rapsolja under omrörning. Rör sedan hela tiden medan det svalnar så får du en len och fin konsistens. 20% bivax och 80% rapsolja
Receptet kommer från Lennart Bengtsson

 

Läppsmörja:

Bivaxcerat med choklad

Ger c:a 8 x 4,5 ml

20 ml olja, t ex mandel, raps eller oliv.

11g bivax

5 g choklad eller kakaomassa

2 g kakaosmör med doft

Ev 5 droppar chokladarom

1.     Smält alla ingredienser (utom ev chokladarom) i en glasbägare i ett vattenbad.

2.     Skruva ner alla cerathylsorna i botten. Fäst gärna hop dem med en gummisnodd så de står stadigt.

3.     När allt är smält så ta bägaren ur vattenbadet rör om väl och tillsätt ev chokladarom

4.     Häll upp i cerathylsorna och låt stelna innan locken sätts på

(Receptet är hämtat från Bitidningen nr 11 2019. Provat med väldigt gott resultat. Doft och smak av choklad utan att få i sig en enda kalori!)
Receptet kommer från Bitidningen


Halstabletter med Honung, Citron & Ingefära

3 dl honung, 1 citron (saft+skal), 1 msk riven färsk ingefära.
Koka upp honung under omrörning till 175 grader (så att det inte bränner vid) Blanda i citronsaft, skal och och ingefära. Klicka ut på smörpapper och låt svalna. Vänd tabletterna i florsocker och förvara i burk med smörpapper emellan så de inte klibbar ihop

Receptet kommer från Ulrika Zarnhall